neděle 5. února 2012

Peruánská kuchyně

Zdar,
s trochu větším zpožděním přidávám příspěvek o tom, jak jsem se přihlásil na kurz vaření ;)
Bylo to již před 14 dny (22.1.) a byla to celkem sranda.
Učili jsme se připravit 3 jídla: Peruvian Causa (taková bramborová roláda s krabím masem), Tiradito criollo (syrová treska v nějakém dresinku) a Aji de Gallina (kuře v krémové omáčce).
Na totmto kurze se nás sešlo požehnaně. Byly 4 stanoviště u kterých se vařilo - mezi tyto stoly jsme pak byli rozdělení tak, že u každého stolu byla skupinka o 6 lidech, kteří vařili spolu. No docela sranda, akorát si myslím, že kdyby nás bylo méně, tak si to člověk víc užije ;)



Toš základem 2 ze 3 jídel byly brambory, které jsme dali vařit hned na začátku. Taky jsme dali vařit kuřecí prsa a mezitím si připravovali další věci. Všechno se to dělalo tak na přeskáčku, takže člověk byl pak trochu zmatený, na co vlastně co chystá. Nejprve jsme si vymačkali limetky, pak nakrájeli cibuli a další zelené jedy (myslím že to byla celerová nať, koriandr a ještě cosik), nastrouhali jsme si česnek, uvařili a oloupali vajca atd. No a pak jsme čekali, až se nám uvaří kuře a brambory.
Jakmile byly brambory uvařené, tak jsme je ošoupali a půlku nechali na nakrájení a druhou půlku jsme rozmačkali na kaši - měli na to celkem dobré udělátko ;D No a pak už jsme postupovali systematicky:

Peruvian causa:
Do rozmačkaných brambor se přidala aji omáčka (taková pálivá omáčka z bíleho pepře) a trocha limetkové šťávy, pepř a sůl. Celé se to zamíchalo - samozřejmě rukou, a pak se to vykydlo na stůl a udělala se taková silnější placka. Na to se pak položilo krabí maso, cibule, rajče a avokádo a celé se to ještě překrylo zbytkem kaše, co jsme si nechali stranou. No a pak přišla ta "lehká" část - celé se to muselo srolovat!! Eště, že jsem to nědělal já!! No a pak se to dalo do ledničky a šlo se na další jídlo.
 Ještě fotky z přípravy:
příprava brambor

tady holky trhaj krabí maso na menší kousky

a Novozélanďan míchá kaši

už se to připravuje

vypadá to zajímavě, co??

no a na to rolování bych neměl nervy!!

A pokračujem dál:

Tiradito criollo:
Tohle bylo celkem jednoduché. Prostě se do misky dala šťáva z limetky, do které se zamíchaly ty zelené jedy, trocha aji omáčky (ta nesmí chybět v ničem), zázvor (ten bych tam já osobně mít nemusel), česnek, sůl, pepř a do toho se pak naložily na tenko nakrájené tresčí filetky. Docela jednoduché, ne ;)
Opět nějaké fotky z přípravy:
krájení ryby jsme nechali zkušenějším Japonkám ;)

No a tady už je vše v pékači ;) Já mezitím chystám už další jídlo!

Mno a posledním připravovaným jídlem bylo Aji de Gallina:
K tomuto jsme potřebovali na jemno natrhaná kuřecí prsa, která jsme před tím uvařili. Pak do toho vývaru se natrhal toustový chleba a vše se dalo na pánev s osmaženou cibulkou. Pak se přidala samozřejmě aji omáčka, najemno nakrájené ořechy (taky bych se bez nich obešel). Do vzniklé kaše se pak přidalo kondenzované mléko a parmezán. No a tím to bylo hotovo. Celé se to pak servírovalo naplácané na kolečkách uvařených brambor a ozdobené vejci, olivou a zeleným jedem.
sem s tím chlebem

hezky natrhat do vývaru, aby ho ten chleba pěkně nasál

no a přidat vše ostatní ;)
Toš zajímavé to bylo, celé to vaření nám zabralo cca 2,5h. A výsledek, no posuďte sami:

Takto měla ta jídla vypadat - připraveno šéfkou:
Aji de Gallina

Peruvian Causa

Tiradito criollo

"Učitelský" stůl

A takto vypadaly ostatní stoly

A náš - no ještě, že ta roláda není tak vidět na té fotce :-D



A jak by řekl klasik: "S chutí do švestek!!!"

Už jsem měl hlad jak cyp ;)

no a nakoncu jsme ještě dostali dárek - nějaké "homemade" figurky

Žádné komentáře:

Okomentovat